Chris van Deventer en René de Kam – Sint-Maarten in Utrecht

Tags: beschermheilige, Sint-Maarten, Utrecht

Al aan het begin van de achtste eeuw wijdde de toenmalige zendeling Willibrord een kerkje op het huidige Domplein aan Sint-Maarten.
Vanaf dat moment zou deze heilige uit Tours, die ooit voor de poort van Amiens zijn mantel doormidden had gesneden om de helft daarvan aan een bedelaar te kunnen geven, voor altijd met Utrecht verbonden blijven. Op
veel plaatsen in Utrecht is de lange geschiedenis die Sint-Maarten en de stad hebben nog terug te zien. Zo verbeelden reliëfs in de pandhof van de Dom het leven van Sint-Maarten en staat er aan de Oudegracht een groot standbeeld van deze Utrechtse beschermheilige. Sint-Maarten in Utrecht. Sporen van een
beschermheilige biedt een helder overzicht van de verbintenis tussen de schutspatroon en de stad. Het vertelt over de bruggen, pleinen, kerken, huizen en musea waar afbeeldingen of verhalen nog herinneren aan de man die zijn mantel deelde.
Hierdoor vormt het boek ook een ideaal startpunt voor een eigen verkenning van Sint-Maartens sporen in de Domstad.

Sint-Maarten in Utrecht.
Sporen van een beschermheilige