Nieuws

Steun de Zaterdagmiddagmuziek met een vaste bijdrage
Kom meezingen in de prachtige Domkerk!

Zaterdagmiddagmuziek

Elke zaterdag om 15.30 uur is er een prachtig concert in de Domkerk. Om de beurt verzorgen de Domorganist, de Domcantorij, de Cantores Martini, en kleine en grote instrumentale ensembles deze concerten. De toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang. Een deel van de concerten is te volgen via een livestream op YouTube.

Al meer dan 50 jaar

Sinds 1971 klinkt er elke zaterdagmiddag muziek in de Domkerk. Deze concerten hebben een lange kerkmuzikale traditie. In 1023 was de aan Sint Maarten gewijde romaanse Domkerk voltooid. Onder de gewelven klonken toen elke drie uur gregoriaanse gezangen.

Bijna 950 jaar later werd in 1970 het Citypastoraat ingesteld. De Domkerk werd een centrum van liturgie en kerkmuziek. Kerkmusicus Maarten Kooij nam de uitdaging aan om een cantoraat op te bouwen. In 1971 ging de Domcantorij van start, een groep vocalisten en instrumentalisten die de muziek verzorgt tijdens kerkdiensten en concerten.

Domcantorij

Elke drie weken verzorgt de Domcantorij een concert van de Zaterdagmiddagmuziek. Daarnaast werkt ze regelmatig mee aan kerkdiensten. De Domcantorij vormt een hechte groep. Na repetities en concerten borrelen de zangers graag samen na. Elke twee jaar zingt de cantorij in Engeland als gastkoor een week lang tijdens de dagelijkse vieringen in een van de prachtige kathedralen. 

Nieuwe stemmen zijn van harte welkom. Kom dus gerust een keer kijken bij een repetitie op maandagavond. Als lid van de Domcantorij betaal je geen contributie. Wel draai je eerst een proefperiode mee, daarna volgt er een auditie. 

Voor meer informatie: cantor Remco de Graas, cantor@domkerk.nl

Cantores Martini

Het kleinkoor Cantores Martini is het solistenensemble van de Domcantorij. Dit ensemble van hoog niveau zingt onder leiding van Domcantor Remco de Graas.

Binnen het brede aanbod van de Zaterdagmiddagmuziek richt Cantores Martini zich op de renaissance en vroegbarok. Deze muziek leent zich uitstekend voor enkele stembezetting in de akoestische ruimte van de Domkerk. Het ensemble zingt ook muziek van hedendaagse componisten, zoals Ton de Leeuw, Maarten Kooij en Daan Manneke.

In de basisopstelling bestaat het ensemble uit twee sopranen, een alt, twee tenoren en een bas. De bezetting wordt aangepast aan het repertoire.

Orkest, ensemble en solisten

Domorganist, Domcantor en Domcantorij werken regelmatig samen met een orkest, klein ensemble en/of vocale solisten. Dit zijn professionele musici en conservatoriumstudenten. Soms zijn zij allround, soms gaat het om musici die gespecialiseerd zijn in de historische achtergronden van muziek. Zij voeren de muziek uit zoals die vroeger werd uitgevoerd, vaak op historische instrumenten of replica’s. Zo klinkt in de Domkerk zowel oude, klassieke, romantische als hedendaagse muziek – steeds met bijpassende instrumenten.

Voor meer informatie: orkestmanager Tim Veldman, orkestmanager@zaterdagmiddagmuziek.nl

Contact

Wilt u een vraag stellen over de Zaterdagmiddagmuziek, een opmerking maken of suggestie doen?

Laat het ons weten!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.