Bezoek de Domkerk

Wil je meer weten over de halve middeleeuwse gotische kathedraal in het hart van Utrecht? Kom kijken en laat je verrassen!

Je kunt de Domkerk zelf bezoeken maar je kunt de kerk ook verkennen via diverse rondleidingen.

Openingstijden

1 april – 31 oktober
maandag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur
zaterdag 10.00 – 15.15 uur
zondag 12.30 – 17.00 uu

1 november – 31 maart
maandag t/m vrijdag 11.00 – 16.00 uur
zaterdag 11.00 – 15.15 uur
zondag 12.30 – 16.00 uur

Deze openingstijden gelden ook voor de exposities, de DomShop en het DomCafé. Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig om je vragen te beantwoorden. 

Op vaste tijden kun je terecht voor de kerkdiensten, Night of Light en de Zaterdagmiddagmuziek

Wanneer de kerk verhuurd is voor bijzondere gebeurtenissen, is de Dom gesloten voor bezoek. Zie hier

Open Dom

De Domkerk is zeven dagen per week open. Ben je op zoek naar rust, stilte en bezinning? Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van het gebouw? Heb je behoefte aan gebed, of wil je genieten van een prachtig Zaterdagmiddagconcert? Waar je ook naar op zoek bent, kom gerust langs. Je bent van harte welkom in de Domkerk!

Kijk zelf rond en stel vragen aan de rondleiders, of boek een rondleiding en vergaap je vanaf het triforium aan de schoonheid van de kerk. 

In de DomShop vind je boeken, kunstkaarten, religieuze artikelen en andere bijzondere cadeaus. 

Na afloop kun je in het DomCafé terecht voor koffie, thee en taart of een eenvoudige lunch. Allemaal met uitzicht op de historische pandhof vol prachtige bloemen en kruiden.

Nieuws & activiteiten

Laat je verrassen door het avondlicht!
zie het mooiste van het Domplein!
let op i.v.m. je bezoek
werken in het hart van de stad Utrecht

Expositie

In de Domkerk zijn regelmatig exposities te zien die verbinding hebben met de culturele en maatschappelijke betekenis van kerk en geloof. 

DomCafé

Zin in koffie of thee, taart, een lichte lunch? Na afloop van een bezichtiging is het goed toeven in het DomCafé, met uitzicht op de weelderige pandhof. Deze middeleeuwse binnentuin tussen de Domkerk en het Academiegebouw staat vol met prachtige bloemen en kruiden en is een oase van rust. Eromheen loopt een eeuwenoude kloostergang.

Het DomCafé is open als de kerk open is. 

Het café is ook te huur voor ontvangsten, het geven van een borrel enz. Mail voor meer informatie naar verhuur@domkerk.nl.

DomShop

In de DomShop vind je mooie kunstkaarten, religieuze artikelen en exclusieve cadeautjes. Ook is er een ruime boekencollectie met proza, poëzie, theologische literatuur, (kinder)bijbels en nog veel meer.

De DomShop is open als de kerk open is. Een aantal artikelen kun je ook online bestellen.

Grootste Museum van Nederland

De Domkerk maakt deel uit van het Grootste Museum van Nederland. In dit initiatief van het Catharijne Convent laten 16 kerken en 2 synagogen hun pracht en praal zien. In de Domkerk kun je mede dankzij het Grootste Museum van Nederland gebruik maken van een speciaal voor dit project ontwikkelde audiotour (Nederlands- en Engelstalig). Voor meer informatie zie: Grootste Museum.

Speurtochten

Kijk waar je loopt

Als je de Dom in loopt, kijk je vanzelf omhoog naar de hoge gewelven. Maar pas op, kijk waar je loopt! Op de vloer is net zoveel te zien: indrukwekkende grafstenen met elk een eigen versiering. 

Leeftijd: ongeveer 7-12 jaar
Kosten: € 1,00, te koop bij de ontvangstbalie

Schatzoeken in de Dom van Utrecht

Een onbekende held, een trage slak en een draak die uit zijn vel barst. Met deze schatkaart van de kerk ontdek je de leukste plekjes.

Leeftijd: ongeveer 7-12 jaar
Kosten: € 1,50, te koop bij de ontvangstbalie

Rondleidingen

Groepen kunnen een rondleiding door de Domkerk boeken. Aanvragen graag minimaal twee weken van tevoren versturen naar rondleidingen@domkerk.nl. Je ontvangt dan een aanvraagformulier, waarop je ook eventuele wensen kunt vermelden. Afhankelijk van de grootte van de groep worden er (kosteloos) meer rondleiders ingezet. 

Kosten groepsrondleiding:

  • Volwassenen: € 8,50 p.p. (buiten openingstijden € 11.00 p.p.)
  • Leerlingen basisonderwijs: € 2,50 p.p.
  • Leerlingen/studenten vo/mbo/hbo/wo: € 3,50 p.p.
 

Algemene rondleiding

Een algemene rondleiding duurt ongeveer een uur en is bijna altijd mogelijk gedurende de openingstijden. 

Uitzonderingen: 

  • Maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.15 en 13.00 uur (middaggebed)
  • Zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur (voorbereiding en uitvoering Zaterdagmiddagmuziek
  • Tijdens kerkdiensten, uitvaarten en speciale gebeurtenissen in de kerk

Rondleiding voor mensen met dementie en hun begeleiders

Mensen met beginnende of lichte dementie kunnen samen met hun begeleiders een speciale rondleiding krijgen door de Domkerk. Info en aanmelding via rondleidingen@domkerk.nl

Geheimen van de Zolder

Met een wandeling over het 16 meter hoge triforium, de middeleeuwse zolders en een stukje dak is deze rondleiding een heel bijzondere ervaring. De rondleiding is iedere zondagmiddag mogelijk.

Kijk hier voor meer informatie en voor het reserveren van tickets. 

Daarnaast kun je als groep (minimum van 4 personen) ook op andere momenten een rondleiding aanvragen over de 16m hoge galerij (ongeveer 5 kwartier). Voor meer info, zie hier.

Doe mee met de Domplein Highlights Tour

Vier bijzondere plekken op én onder het Domplein zijn nu met één ticket te bezoeken. Tijdens de Domplein Highlights Tour worden DOMunder, Paleis Lofen, de Domkerk en de Domtoren bezocht. Zo komt in 90 minuten 2000 jaar Utrechtse geschiedenis voorbij.

Koop hier je ticket en lees meer informatie. 

Dagexcursie: Romaans en Gotiek in Utrecht, Domkerk en Pieterskerk

De gotische Domkerk heeft een romaanse voorgeschiedenis, de 11e-eeuwse Pieterskerk is  gebouwd in romaanse stijl. Wat is het verschil tussen beide stijlen? Hoe zie je dat? Tijdens een gecombineerde dagexcursie naar beide kerken leer je hier alles over. In de sacristie van de Domkerk krijg je eerst uitleg over de romaanse en gotische bouwstijl, daarna zie je de verschillen met eigen ogen tijdens een rondleiding in beide kerken.

Boeken en meer informatie: rondleidingen@domkerk.nl

Themarondleiding

Het is ook mogelijk een themarondleiding te boeken rond thema’s zoals:

  • Dood en begraven
  • Heiligen in de Domkerk
  • Bouwstijlen
  • Middeleeuwen en liturgische gebruiken.

Info en aanmelding via: rondleidingen@domkerk.nl

Onderwijsaanbod

Klassen van basisscholen en middelbare scholen zijn van harte welkom om kennis te maken met de Domkerk. Ook bij individueel bezoek van kinderen zijn er leuke activiteiten. Lees meer over ons onderwijsaanbod.

Vrijwilliger worden in de Domkerk

De dagelijks opengestelde Domkerk mag zich verheugen in een groeiend aantal mensen die om wat voor reden dan ook de kerk bezoekt. Zo’n 350.000 mensen uit stad en land
en vanuit de gehele wereld komen in de kerk om de bouwkunst te bewonderen, om te mediteren in een van de kapellen, om een kaarsje te branden, om een kaart of boek te kopen in de DomShop of om iets te drinken in het DomCafé. In de kerk zijn ook altijd gidsen aanwezig die de bezoekers kunnen informeren over alles wat er te zien is.
Dit kan dankzij de inzet van zo’n kleine 200 vrijwillige medewerkers die een dagdeel per week of per twee weken in de kerk werken.

De dagelijks opengestelde kerk is op zoek naar nieuwe vrijwilligers! In alle bovengenoemde werkvelden zijn vacatures. Van harte welkom! De Domkerk heeft een goed vrijwilligersbeleid en regelmatig zijn er voor vrijwilligers activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Iets voor jou en wil je meer weten? Neem dan contact op met het bureau van de Domkerk tel. 030-2310403 of mail rechtstreeks naar Hans Hulsink via: officemanager@domkerk.nl.

Geschiedenis

Legerplaats van de Romeinen, Sint Maarten als schutspatroon en een verwoestende storm. De Domkerk heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot het begin van de jaartelling. Lees meer over de geschiedenis.

Bereikbaarheid

De Domkerk staat in het centrum van Utrecht en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets of auto. Lees meer over de bereikbaarheid 

Toegankelijkheid

De Domkerk is grotendeels goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn, gebruikmaken van een rolstoel of een scootmobiel. De enige uitzonderingen vormen twee zijkapellen met een drempel en het hoogkoor. Er is een toilet voor mindervaliden (tevens babyverschoonplaats). De kerk beschikt over een ringleiding voor mensen die slecht horen. Hulphonden zijn toegestaan.

Wanneer een extra brede rolstoel of scootmobiel niet door de hoofdingang past, kan de dienstdoende koster op verzoek de dubbele deur openen. Mogelijk passen deze vervoersmiddelen echter niet door de deur naar de DomShop en het DomCafé. 

zaterdag
29/06/2024
15:30 uur
Cantores Martini - koormuziek voor de kerkwijding
zondag
30/06/2024
10:30 uur
Voorganger: ds. Hanna Rijken