Jonathan Sacks – Numeri, het boek van de woestijnjaren

Categorie: Boeken, Theologie
Tags: Mozes, theologie, Thora

Wat is vrijheid en hoe bereik je het? In Numeri draait het om lessen in vrijheid en politiek leiderschap, en daarmee is Numeri ook vandaag een sleuteltekst. Individuele vrijheid is een groot goed in de Tora; hoe kan die bestaan naast samenleven en landsbelang?
Het volk is op weg naar de vrijheid van het beloofde land. Numeri laat zien dat de reis langer duurt dan gedacht: het volk moet nog oefenen in vertrouwen hebben én betrouwbaar zijn.

Numeri hecht veel waarde aan leiderschap, ook al is iedereen gelijk. Welk soort leider is nodig? Hoe om te gaan met geklaag, interne conflicten, en lieden die ontevredenheid opstoken om zelf de macht te kunnen grijpen? Sacks laat zien waarom Mozes de ideale leider is voor de uittocht, maar ongeschikt voor de intocht. De nieuwe situatie vraagt ander leiderschap. Welke eisen stelt de Tora aan Mozes’ opvolger?