Het wonder van Sint-Maarten (red. Els Rose)

Categorie: Boeken, Theologie, Utrecht

Wat geluk voor een stad behelst en hoe een stad reageert op crisis die duurzaam stedelijk samenleven bedreigt, wordt in verschillende tijden op verschillende manieren ingevuld. Het wonder van Sint-Maarten vertelt het verhaal van Utrecht en Sint-Maarten. Vanaf de vroege Middeleeuwen tot op de dag van vandaag inspireert deze stadspatroon mensen met verschillende achtergronden om aan een gelukkige stad te bouwen. Het boek begint in een donkere periode van de Utrechtse stadsgeschiedenis, waarin politieke strijd en klimatologische problemen de stad grotendeels onleefbaar maken. In die tijd zet bisschop Radboud (899/900-917) zijn literaire en muzikale talenten in om zijn medeburgers te inspireren tot vertrouwen in hun patroonheilige. In de multiculturele en multireligieuze samenleving van hedendaags Utrecht belichaamt de heilige die zijn mantel deelde nog steeds aansprekende waarden. Vanuit kunstzinnig en godsdienstsociologisch perspectief wordt de populaire Sint-Maartensparade uitgelicht. Een religieuze figuur is (opnieuw) een heilige van de straat geworden. Het boek is rijk geïllustreerd met Utrechts en verwant beeldmateriaal.